Szkoła Podstawowa w Suchodolinie
SOS Edukator w Łomży

Szkoła Podstawowa w Suchodolinie

Suchodolina 1,16-200 Dąbrowa Białostocka
e-mail: sp.suchodolina@sosedukator.pl.
tel. 857121094

ŚWIĘTO DZIĘKCZYNIENIA

Jest to święto obchodzone w Stanach Zjednoczonych w czwarty czwartek listopada, a w Kanadzie w drugi poniedziałek października, jako pamiątka pierwszych dożynek mieszkańców kolonii Plymouth w 1621 roku.

            W zależności od regionu Stanów Zjednoczonych, występują różnice związane z potrawami podawanymi podczas tradycyjnej kolacji Dnia Dziękczynienia, jednak tradycyjnie pojawiają się konkretne dania, często nawiązujące do tych, które spożywano podczas pierwszych wersji tego święta. Charakterystycznym elementem posiłku jest pieczony indyk. W menu Dnia Dziękczynienia znajdują się również warzywa strączkowe, kapustne i korzeniowe, nawiązujące do pierwszych tradycji dożynek, takie jak brukselka, marchew czy kalafior oraz pieczone dynie.

Do najpopularniejszych i charakterystycznych deserów związanych z kolacją Dnia Dziękczynienia należą tarty - dyniowa, jabłkowa (szarlotka, applepie), z orzechami pekan, czekoladowa lub ze słodkich ziemniaków. Na niektórych stołach pojawia się także wywodzące się z tradycji angielskiej mince pie, czyli ciasto z nadzieniem z bakalii.

Uczniowie naszej szkoły w ramach lekcji języka angielskiego poznali tradycje z tym związane, a także przygotowali prezentację multimedialną związaną z tym dniem.


© 2024 Społeczno - Oświatowe Stowarzyszenie Pomocy Pokrzywdzonym i Niepełnosprawnym EDUKATOR w Łomży
Organizacja pożytku publicznego działająca "non profit" zarejestrowana w 12 lipca 1999r.


Polityka prywatności i Cookies | Przekaż nam 1,5% Swojego podatku

Szkoła Podstawowa w Suchodolinie